sila la klik

Friday, November 13, 2009

Pagi itu klinik sangat sibuk. Sekitar jam 9:30am seorang lelaki berusia 70-an

datang untuk membuka jahitan pada luka di ibu-jarinya. Aku menyiapkan peralatan

dan memintanya menunggu, sebab semua dokter masih sibuk, mungkin dia baru

dapat dirawat setidaknya 1 jam lagi.

Sewaktu menunggu, lelaki tua itu nampak gelisah, sebentar-sebentar melihat ke jam

tangannya. Aku merasa kasihan. Jadi ketika sedang sibuk aku cuba untuk memeriksa

lukanya, dan nampaknya cukup baik dan kering, tinggal membuka jahitan dan memasang

balutan baru. Pekerjaan yang tidak terlalu sukar, sehingga atas persetujuan dokter,

aku putuskan untuk melakukannya sendiri..

Sambil merawat lukanya, aku bertanya apakah dia punya janji lain hingga tampak

terburu-buru. Lelaki tua itu menjawab tidak, dia hendak ke satu tempat untuk makan

tengahari bersama istrinya, seperti yang dilakukannya sehari-hari. Dia menceritakan

bahwa istrinya sudah dirawat di sana sejak beberapa waktu dan istrinya mengidap

penyakit Alzheimer.

Lalu kutanya apakah istrinya akan marah kalau dia datang terlambat. Dia menjawab

bahwa istrinya sudah tidak lagi dapat mengenalinya sejak 5 tahun terakhir. Aku sangat

terkejut dan berkata, ?Dan pakcik masih pergi ke sana setiap hari walaupun istri pakcik

tidak kenal lagi?? Dia tersenyum ketika tangannya menepuk tanganku sambil berkata, ?

Dia memang tidak mengenali saya, tapi saya masih mengenali dia, kan?

Aku terus menahan air mata sampai pakcik itu pergi, aku kagum. Cinta kasih seperti

itulah yang aku mau dalam hidupku?

Cinta sesungguhnya tidak bersifat fisik atau romantis. Cinta sejati adalah menerima

apa adanya yang terjadi saat ini, yang sudah terjadi, yang akan terjadi, dan yang

tidak akan pernah terjadi.

Bagiku pengalaman ini menyampaikan satu pesan penting: Orang yang paling

berbahagia tidaklah harus memiliki segala sesuatu yang terbaik, mereka hanya

berbuat yang terbaik dengan apa yang mereka miliki.

Hidup ini bukanlah hanya menghadapi badai,

tapi bagaimana tetap menari di tengah hujan.?

A kindergarten teacher has decided to let her class play a game. The teacher told each child in the class to bring along a plastic bag containing a few potatoes. Each potato will be given a name of a person that the child hates, so the number of potatoes that a child will put in his/her plastic bag will depend on the number of people he/she hates.

So when the day came, every child brought some potatoes with the name of the people he/she hated. Some had 2 potatoes; some 3 while some up to 5 potatoes.

The teacher then told the children to carry with them the
potatoes in the plastic bag wherever they go for 1 week.

Days after days passed by, and the children started to complain due to the unpleasant smell let out by the rotten potatoes. Besides, those having 5 potatoes also had to carry heavier bags.

After 1 week , the children were relieved because the game had finally ended.

The teacher asked: "How did you feel while carrying the potatoes with you for 1 week?" The children let out their frustrations and started complaining of the trouble that they had to go through having to carry the heavy and smelly potatoes wherever they go.

Then the teacher told them the hidden meaning behind the game.
The teacher said: "This is exactly the situation when you carry your hatred for somebody inside your heart.

The stench of hatred will contaminate your heart and you will carry it with you wherever you go. If you cannot tolerate the smell of rotten potatoes for just 1 week, can you imagine what is it like to have the stench of hatred in your heart for
your lifetime???"

Moral of the story:
Throw away any hatred for anyone from your heart so that you will not carry sins for a life time. Forgiving others is the best attitude to take!
Taburkan benih perbuatan, maka anda menerima suatu
kebiasaan. Taburkan benih kebiasaan, maka anda akan
menuai tabiat. Taburkan benih tabiat, maka anda menuai
nasib. Tiap-tiap orang memikirkan bagaimana mereka dapat
menentukan sesuatu dengan sebaik-baiknya, tetapi semua
itu ditentukan oleh nasib.

Setiap orang memiliki nasibnya sendiri. Satu-satunya jalan
adalah mengikuti dan menerimanya di mana pun kita dibawa-
nya. Adalah lebih mudah memusnahkan atom sesuatu benda
daripada memisahkan antara orang dengan nasibnya. Kita
memerlukan perbuatan baik yang lebih banyak untuk mem-
pertahankan nasib baik, bukan nasib jelek.

Di belakang kita berdiri satu tugu yang bernama nasib, di sana
telah tertulis rol yang akan kita jalani. Mesti pun bagaimana
kita mengelak dari ketentuan yang tersebut dalam nasib itu,
tiadalah dapat, tetapi patuh pada perintahnya.

Ketentuan nasib kita telah ditentukan oleh ALLAH sejak azali
lagi, namun kita kena berusaha, berdoa dan selebihnya ber-
tawakkal.


Dari Abu Abdirrahman, Abdullah bin Mas’ud radhiyallahu’ anhu, dia berkata:
”Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam telah bersabda kepada kami dan
beliau adalah orang yang selalu benar dan dibenarkan: ’Sesungguhnya
setiap orang diantara kamu dikumpulkan kejadiannya di dalam rahim ibunya
selama empat puluh hari dalam bentuk nuthfah(air mani), kemudian menjadi
‘alaqah(segumpal darah) selama waktu itu juga (empat puluh hari), kemudian
menjadi mudhghah(segumpal daging) selama waktu itu juga, lalu diutuslah
seorang malaikat kepadanya, lalu malaikat itu meniupkan ruh padanya dan ia
diperintahkan menulis empat kalimat: Menulis rizkinya, ajalnya, amalnya, dan
nasib celakanya atau keberuntungannya. Maka demi Allah yang tiada tuhan
selain-Nya, sesungguhnya ada diantara kamu yang melakukan amalan penduduk
surga dan amalan itu mendekatkannya ke surga sehingga jarak antara dia dan
surga kurang satu hasta, namun karena taqdir yang telah ditetapkan atas dirinya,
lalu dia melakukan amalan penduduk neraka sehingga dia masuk ke dalamnya.
Dan sesungguhnya ada seseorang diantara kamu yang melakukan amalan
penduduk neraka dan amal itu mendekatkannya ke neraka sehingga jarak
antara dia dan neraka hanya kurang satu hasta, namun karena taqdir yang
telah ditetapka atas dirinya, lalu dia melakukan amalan penduduk surga
sehingga dia masuk ke dalamnya.”
(HR. Bukhari dan Muslim)

Make today a breeze not a battle. Never fight.
Nothing is worth fighting for.
Wisdom never fights, it waits patiently,
speaks positively, releases easily,
sees benefit in everything and envisions a future
of abundance...
knowing that all needs will be met at the right moment,
in the right way.
If you think life is a struggle you will always
be struggling, If you think life is a breeze,
your attitudes and actions will convey
lightness and easiness.
And that's what attracts everything you need,
and much more.
Make today a breeze not a battle.
Janganlah menjadi begitu masin..
sehingga orang meludahmu..
Dan janganlah pula berlaku
terlampau manis, sehingga
mereka menelan dirimu
begitu saja...

Have a unique character like salt
its presence is not felt but its
absence makes things tasteless.

Thursday, November 12, 2009

7 mitos

Mitos ialah naratif yang dibuat bertujuan untuk memesongkan hakikat.

Contoh mitos : Raja di katakan jelmaan tuhan. Ini adalah mitos bertujuan untuk membodohkan kaum tani agar mereka memberikan tanaman mereka pada satu kumpulan manusia yang malas bekerja. Mitos ini berpanjangan dan ditokok tambah lepas satu – satu lagi ditambah. Hakikatnya mitos raja dari muntah lembu atau raja jelmaan tuhan bertujuan untuk menipu. Walhal antara raja dengan sesiapa sahaja tidak ada bezanya. Yang melahirkan perbezaan hanyalah mitos.

Contoh mitos : Pokok itu berhantu. Pokok itu wujud dan dapat dilihat dan dibuktikan. Tetapi hantu itu tidak wujud. Mitos hantu diwujudkan untuk menakut-nakut. Apabila kita takut maka kita akan mencari perlindungan. Peranan untuk melindungi kita dari hantu ialah bomoh dan dukun. Akhirnya kita tunduk pada kuasa bomoh dan dukun.

Mitos diwujudkan untuk tujuan baik dan tujuan jahat. Jangan pergi di dalam gua ini ada hantu – adalah nasehat yang bersalurkan penakutan. Nasehat ini baik kerana cuba menjaga keselamatan. Ianya juga tidak baik kerana asasnya satu pembohongan.

Hari ini mitos masih cuba di wujudkan – tetapi agak susah. Dengan kemajuan ilmu tidak ramai yang akan mempercayai mitos-mitos baru yang hendak direka. Mitos seperti angkasawan Neil Armstrong turun ke bulan terdengar suara azan. Atau mitos Bruce Lee mati kerana bersilat dengan Dicky Zulkarnain – semua ini cuba disebarkan untuk menjadi bahan lawak jenaka.

Tujuan asal mitos ialah untuk membodohkan dalam masa yang sama menakut-nakutkan orang ramai. Kalau Raja Jepun berasal Tuhan maka diharapkan rakyat Jepun akan tunduk – walhal kalau Raja Jepun ini makan petai – kencing dia tetap haring. Kalau Prince Charles tercirit baunya tetap busuk.

Lawan mitos ialah fakta. Fakta dapat dibuktikan melalui pengkajian. Ilmu pengetahuan manusia datang dari fakta dan pemikiran manusia. Semua ilmu dalam dunia ini berpunca dari tiga sumber. Pertama : Pengumpulan pengalaman. Kedua: Kaji selidik. Ketiga : Ujian dalam bilik makmal.

Mitos ini akan pecah jika kita berfikir secara rasional. Kajian ilmiah akan dapat membuktikan sama ada ianya mitos atau fakta. Jika sesuatu masih dalam kajian dan belum dapat dibuktikan betul atau slah maka ianya masih di tahap teori. Satu ketika dahulu Letupan Besar/ Big Bang hanya satu teori – hari ini telah diterima sebagai fakta. Teori menjadi fakta apabila kajian dapat dibuktikan teori ini.

Ilmu pengetahuan adalah pengumpulan pengalaman manusia dari satu zaman ke satu zaman. Buruk atau baik pengalaman ini akan menjadi panduan. Panduan ini adalah ilmu pengetahuan. Ada ilmu pengetahuan yang turun dari mulut ke mulut. Ada yang dibukukan.

Dalam negara kita ada beberapa mitos yang disebarkan. Pada ketika mitos ini disebarkan ramai warga negara kita belum bersekolah. Maka mitos ini di terima bulat-bulat. Penyebaran mitos ini memang bertujuan untuk membodohkan kita semua. Tetapi dengan adanya internet kita dapat memecahkan mitos-mitos ini melaui pengkajian berdasarkan fakta-fakta..


MITOS PERTAMA:

Hari Malaysia bukan pada 16 September tetapi 31 Ogos. BOHONG. Sabah , Serawak, Singapura dan Pesekutuan Tanah Melayu menjadi Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963. Singapura meninggalkan Malaysia pada 9 Ogos 1965. Tidak percaya sila tanya orang Sabah dan Serawak.

MITOS KE DUA :

Merdeka dimulakan oleh United Malays National Organisation. BOHONG. Parti yang awal memperjuangan dan melaugkan slogan MERDEKA ialah Kesatuan Melayu Muda di tubuh pada 1938. United Malays National Organisation belum wujud lagi. Apabila wujud slogan United Malays National Organisation ialah HIDUP MELAYU dan bukan MERDEKA !

MITOS KE TIGA :

Kemerdekaan didapati tanpa tumpah darah. BOHONG. Parti Komunis Malaya, Angkatan Pemuda Insap, Angkatan Wanita Sedar, Hizbul Muslimin, Peta, Malayan Democratic Union, KMM dan ribuan warga telah bangun mengangkat senjata – pada mulanya melawan Jepun – kemudian melawan British. Tanpa angkat senjata British tidak akan undur.

MITOS KE EMPAT :

Lagu Negara-Ku dikatakan lagu kebangsaan kita. BOHONG. Lagi ini bukan ciptaan warga Tanah Melayu. Peciptanya orang Peranchis bernama Pierre Jean de Beranger (1780-1857). Nama asal ialah Memula Moon. Bertukar menjadi Terang Bulan. Di zaman Konfrontasi – Radio Republik Indonesia memainkan lagu ini untuk mengejek Tunku yang dianggap budak suruhan British. Dari Terang Bulan menjadi Negara-ku.

MITOS KE LIMA :

Bendera Jalur Gemilang – namanya baru 5 tahun. Ini adalah tiruan bulat bulat dari bendera Amerika Syarikat yang bernama Star Spangled –Banner, Stars and Stripes dan Old Glory. Nama jalur gemilang pun di ciplak dari nama bendera Amerika. Buktinya : lihat Jalur Gemilang tidak ada motif Nusantara/Melayu – warna merah dan puteh adalah motif Nusantara – merah darah rakyat – puteh hati rakyat. Motif Nusantara ini wujud dalam bendera Singapura dan Indonesia.

MITOS KE ENAM :

Wujud perpaduan Melayu. BOHONG. Tidak ada perpaduan Melayu. Tidak pernah terjadi perpaduan Melayu semenjak konsep Melayu itu wujud. Tidak mungkin adanya perpaduan Melayu seperti mustahilnya lahir perpaduan China, perpaduan Arab, perpaduan Itali , perpaduan India.

Mitos perpaduan Melayu bergerak dengan menakut-nakutkan orang Melayu dari di’telan’ oleh China dan India. Apabila Melayu jadi takut maka akan datang pembantu. Seperti mitos pokok ada hantu. Orang kampong takut pada hantu lalu memanggil bomoh untuk menghalau hantu. Ini cara klasik mitos bergerak. Takut-takut orang ramai. Apabila orang ramai takut maka mereka akan mencari perlindungan. Maka muncul United Malays National Organisation menjadi perlindung walhal yang menimbulkan kerena gerombolan ini.

MITOS KE TUJUH:

Malaysia negara unik. BOHONG. Mitos ini disebarkan untuk membodohkan rakyat negara ini yang malas membaca dan hanya suka mendengar. Mitos ini bertujun untuk menunjukkan hanya gerombolan United Malays National Organisation sahaja yang dapat memerintah kerana Malaysia unik.

Hakikatnya Malaysia tidak unik – bukan Malaysia sahaja dalam dunia ini yang berbilang kaum , yang berbilang bahasa, pelbagai agama dan budaya. Tidak ada negara yang monolith dalam dunia ini – semua ada kepelbagaian. Setiap negara dalam dunia ini ada kepelbagaian.

TEKNOLOJI PECAHKAN MITOS

Lihatlah betapa teknoloji dan ilmu pengetahuan telah memecahkan mitos-mitos ini. Betapa internet telah membolehkan kita bersama-sama mencari fakta dan menilai dokumen sejarah.

Kalau dulu kita tidak tahu asal usul lagu Negara-ku – hari ini gambar dan riwayat hidup pembuat lagu ini kita kenali. Kalau dulu ada yang menerima mitos tentang kemerdekaan dicapai tanpa tumpah darah. Hari ini mitos ini telah terbarai pecah. Dokumen-dokumen sejarah semuanya boleh kita baca melalui internet.

Kemajuan manusia akan terus memecahkan mitos mitos yang lapuk dan berkarat ini. Teknoloji akan membebaskan manusia dari diperangkap dan dibelenggu oleh mitos-mitos. Tanpa mitos manusia akan jadi berani. Insan yang berani bebas adalah insan yang berfikir. Manusia yang berfikir tidak akan tunduk kepada sesipa kecuali fikrahnya yang rasional. (TT)

bodo punye security unimap
kan senang kalu parking kat umah je
jimat space..
tak payah susah2 nak sediakan parking,,
bangang bertingkat2
bende kecik macam tu pon tak buleh pikir ke

Wednesday, November 11, 2009

aku duk KKC5...
jemput la datang kerumah...
kehkehkehkeh....

Friday, October 9, 2009

aku paste sbb aku suke

REALITI 1 : HEP UniMAP telah diberikan arahan oleh Dato’ VC, (Kamaruddin Al-Kamiil wal Mutakammiiil) agar ditiadakan langsung pemilihanraya kampus melalui Stopa dan konco-konconya. Jika benar apa yang diceritakan (oleh staf UniMAP sendiri), pelajar UniMAP cubalah menghantar Borang Pencalonan untuk Menjadi Wakil (ketika pilihanraya). ANDA AKAN DAPATI , PELAJAR PERLU MENDAPAT “KEBENARAN” DARIPADA DEKAN PUSAT PENGAJIAN MASING-MASING. Ini langsung tidak demokratik kerana realitinya, TIADA SEORANG DEKAN DI PUSAT PENGAJIAN ANDA PUN YANG SANGGUP BERKATA “TIDAK” KEPADA DATO’ KAMARUDIN DAN KONCO-KONCONYA. Maka oleh sebab itulah, ramai Dekan-dekan Pro-Pelajar yang tidak disambung kontrak sebagai dekan e.g. Prof Sazali (Mekatronik) dan Dr. Shamsul (Bahan). Hanya DEKAN anda yang “YES MAN” sahaja yang akan dikekalkan. KETAHUILAH…ANDA SEMUA TELAH DITIPU !!!

REALITI 2 : Wahai para pelajar UniMAP. Sedarlah !!! Sesungguhnya, baru-baru ini IJM (Institut Jurutera Malaysia) atau BEM (Lembaga Jurutera Malaysia) telah menolak permohonan alumni (graduan UniMAP – kecuali PPK Mikroelektronik & PPK Komputer Perhubungan) untuk berdaftar dengan BEM (untuk dapat status Ir.) Alasannya : Semua kejuruteraan di UniMAP GAGAL mencapai status dan pengiktirafan dari BEM, apatah lagi melalui Akreditasi EAC (Engineering Accreditation Committee). Maknanya : Ijazah anda TIDAK SAMA SEKALI DIIKTIRAF oleh Lembaga Jurutera. Ketahuilah !! ANDA SEMUA TELAH DITIPU..!!

REALITI 3 : Disebabkan oleh Realiti 2 (di atas), USM, UM & UKM dan beberapa IPTA termasuk IPTS seperi UTP an UniTEN tidak teragak-agak untuk MENOLAK PERMOHONAN lepasan UniMAP untuk melanjutkan pengajian di peringkat MASTER & PhD. Tapi hanya satu IPTA sahaja yang masih berani menerima graduan UniMAP itu Universiti Malaysia yang terletak di Perlis !! Ketahuilah…ANDA SEMUA TELAH TERTIPU…!!!

REALITI 4 :

Sebagai “orang lama”, saya nasihatkan :

1. MPP bersuaralah bagi pihak rakan-rakan anda !!! Jangan jadi seperti ANJING yang terdiam setelah diberikan pelbagai kemewahan oleh pihak Universiti – melancong & sebagainya. Fikirkan tentang tanggungjawab dan amanah yang diberikan oleh rakan-rakan anda. FIGHT FOR THEIR RIGHT & YOUR OWN FUTURE !

2. ALUMNI juga perlu bangkit menentang rejim Kamarudin – Stopa – HEP – pembodek – pengampu yang nyata-nyata menyebabkan ijazah yang anda bersusah payah mendaptnya, tidak diiktiraf oleh Lembaga Jurutera Malaysia. Memang ada yang telah bekerja, tapi sia-sialah jika rakan-rakan dari IPTA lain boleh further studies, dan anda terus menjadi “orang suruhan” atau “kuli” di company tempat anda bekerja.

3. STAF UNIMAP terutamanya Dekan-dekan Pusat Pengajian juga perlu memberitahu kepada SEMUA pelajar – status pengiktirafan dari EAC yang “TERNYATA GAGAL” diperolehi. Wahai para Profesor & Prof. Madya yang cerdik pandai…tanya kepada diri anda, inginkah anda menghantar anak anda di UniMAP!? Jawapannya sudah tentu, ANDA SAHAJA YANG TAHU. Oleh itu, hentikan MENIPU PELAJAR!!

Kalau ada student UniMAP yang perlu keterangan lanjut (atau buat-buat tak faham), sila hubungi :

DIRECTOR, ENGINEERING ACCREDITATION UNIT
Prof. Madya Ir. Megat Johari bin Megat Mohd Noor
Director, Engineering Accreditation Unit
Tel : +603-7804 9862
Email : megatjohari@bem.org.my

KELUARLAH DARI ZON SELESA ANDA – DARI KAWASAN TANAH KUBUR WANG ULU atau KAWASAN PEMBUANGAN SAMPAH KUALA PERLIS – BUKTIKAN MAHASISWA TIDAK SEKALI-KALI BOLEH DITIPU SEWENANG-WENANGNYA !!!

UNIMAP HEP DAH TAKUT....

ACCESS DENIED

URL: "http://unimapkini.blogspot.com/"
CATEGORIES: "Blogs/Personal Pages"


KAHKAHKAH... HEP dah cuak dengan suara kebangkitan student unimap sendiri sampai sanggup block blog ni. KAHKAHKAH.. lawak betul unimap ni.. pecah perut aku gelak. KAHKAHKAH..
lawak betul HEP ni. adeh.. sakit perut aku gelak. pagi tadi boleh lagi masuk blog ni. aku balik kelas ni try bukak tengok dah tak boleh. KAHKAHKAH... penakut ke? kehkehkeh.. gelak guling2 aku tengok HEP punye countermeasure...

Friday, August 28, 2009

NFO UNTUK
ORANG BUKAN ISLAM YANG TIDAK TAHU,
ORANG ISLAM YANG JAHIL @
SENGAJA MENJAHILKAN DIRI!@DAN PEMIMPIN UMNO DAN AHLI UMNO YANG SAH JAHIL..

SEBAT CARA ISLAM








SEBAT CARA SIVIL




Maklumat Ringkas:
SEBAT CARA ISLAM
1. Panjang rotan tidak lebih 1.22 meter , tebal tidak lebih 1.25 sm
2. Jika pesalah hamil, hukuman dilaksanakan selepas 2 bulan melahirkan anak.
3. Sebatan tidak boleh kena muka, kepala, perut, dada atau bahagian sulit.
4. Pesalah lelaki disebat berdiri manakala perempuan dalam keadaan duduk.
5. Sebatan dengan kekuatan sederhana.
6. Tukang sebat tanpa mengangkat tangannya melebihi kepala.
7. Tidak melukakan kulit pesalah.

SEBAT CARA SIVIL
1. Rotan yang digunakan terdiri daripada berbagai-bagai saiz.
2. Pesalah akan ditanggalkan pakaiannya dan digantikan dengan pakaian cawat.
3. Pakaian cawat hanya menutupi bahagian kemaluan depan sahaja.
4. Bahagian daging punggung akan terdedah untuk disebat.
5. Pesalah akan dibaringkan secara berdiri pada patung yang dikhaskan dan diikat kedua kaki dan tangan.
6. Sesetengah tukang sebat menyebat dengan cara terus.
7. Sesetengah tukang sebat menyebat dengan cara sentapan.
8. Sebatan dengan cara sentapan lebih menyakitkan kerana pesalah dapat merasakan cebisan kulit tersentap keluar.

AHHH SEKARANG YANG MANA ADIL......WAHAI PEMIMPIN UMNO......JGN PANDAI KOMEN KELAK....BINASA. .

Bukanlah sukar untuk mengenal siapa pengkhianat Melayu.

- Siapakah yang meminda Perlembagaan Persekutuan mengurangkan kuasa Raja-raja Melayu?

- Siapakah yang melacur pendidikan negara dengan pelaksanaan PPSMI yang membunuh potensi Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan?

- Siapakah yang menyerahkan tanah seluas 51,170 hektar kepada Singapura dengan bayaran RM350 juta seperti didedahkan oleh hubaya tertentu?

- Siapakah yang menafikan hak masyarakat Melayu di negeri Kelantan dan Terengganu untuk memperolehi royalti petroleum sejak sekian lama?

- Siapakah yang memecat Almarhum Datuk Ishak Baharom yang menggazetkan fatwa pengharaman penyertaan orang Melayu di dalam Pertandingan Ratu Cantik Di Selangor satu ketika dahulu?

- Siapakah yang menyeleweng kuota masyarakat Melayu di dalam pengagihan kontrak-kontrak untuk kroni-kroni mereka semata?

- Siapakah yang meminda Perlembagaan Persekutuan untuk melaksanakan Persempadanan Semula kawasan Pilihanraya yang mengecilkan undi Melayu untuk tujuan kepentingan politik mereka?

- Siapa pula yang satu ketika dahulu bermati-matian mahu menggugurkan nama Islam di dalam semua pertubuhan politik dan NGO satu ketika dahulu?

Soalan-soalan ini jika dijawab hanya akan disimpulkan dengan satu jawapan, iaitu Umno.

Lagi Pelik tapi Benar (aku jwb dalam tulisan berwarna biru)

1. Org melayu lagi dulu lagi mcm org arab. Susah nak bersatu. masing masing ada idealogi sendiri. tapi org CINA berlainan Ideologi akan bersatu bila org melayu dah berpecah. Hang semua tengok lah nanti. Sekarang Depa laga lagakan Melayu melayu yang bodoh bangang tak sedar diri.Hang jgn ingat DEPA kasihan kamu semua bila dpt memerintah. (awat tetiba hang keriau pasal MELAYU pulak ni? Dari dulu kini dan selamanya tak abis-abis cerita tu? Aku pun berketurunan MELAYU. Kat bawah ni aku sertakan beberapa petikan artikel drpd Pemimpin Ankatan Muda PKR dan juga sebait sajak drpd seorang rakyat biasa berketurunan MELAYU! Aku saja titipkannya untuk hang & kwn2 lain, itu pun kalau sudi nak baca sampai abis ler)

2. Ali Baba. Umno Pas PKR . Semua berniaga nak untung cepat dan ats angin aje.Hang tgk sendiri lah . Mcmana DEPA tekan kamu dalam niaga. Si Ali kena tunduk dan ikut je mcm Kerbau bila BABA arah. Itu dalam niaga.Bila DEPA memerintah mcmana. (bab ni yang aku paling seronok ni. Hang dok sembang pasal ‘konsep’ Ali Baba? Ni aku nak tanya sikit kat hang, siapa yang menyuburkan budaya Ali Baba ni? Pas ke? PKR ke? Hello ci abang, sesekali tu toleh2 ler ke belakang sejenak. Memang Pas wujud di Malaysia ni muda sikit jer drpd UMNO tapi depa tak pernah memerintah Malaysia dan sudah tentu ler bukan depa yang dok mengagih2kan kekayaan dan peluang perniagaan kepada para Ali Baba tu. PKR pulak? Parti tu baru jer wujud 10 tahun yang lalu. Bak kata pepatah MELAYU, ‘umur baru setahun jagung’ ler cik abang. Hang nak membebal pasal Ali Baba kat PAS & PKR ke? Hang nak buat lawak pagi Isnin ke ni?)

3. Melayu kalau Tgk melayu tak betul, cepat marah dan memberontak. . Tapi kalau DEPA cina buat mcmana pun melayu senyap mcm tikus.Dayus punya melayu dgn kaum sendiri berani. Hang tgk lah kalau melayu keje dgn Cina mcmana. (Jap, bagi aku gelak dulu… kah kah kah…kah kah kah… mana hang tau Cina sama Cina tak bertekak dan tak marah sesame mereka? Tu pasal ler sesekali tu kena gak baca media alternative dan tengok video alternative. Cuba ler hang tengok betul2 apa yang sedang berlaku antara PKR, PAS dan DAP sekarang ni? Tengok dengan mata hati dan minda yang terbuka. Orang lain aku tak tau ler, tapi aku sendiri pernah bekerja dengan orang Cina dan berkedudukan selesa. Kalau kaum / keturunan sendiri mundur jangan salahkan orang lain. Salahkan diri sendiri.)

4. Melayu kalau dah taksuf dgn Parti atau pemimpin, apa Ketua Bodoh cakap semua betul.Nik aziz kata mencarut, memaki pun Hang semua Diam dan Setuju dan Kata Betoi. Guna otk sikit Ketua bukan sema betoi. Dulu dia kata kalau undi org kafir kamu pun mcm kafir. Skrg dia kata undi org kafir utk keadilan kamu msk surga Undi BN msk neraka. Cuba kamu fikir Betoi ka tu. (Bab ni pun kelakar jugak ni… hang kata MELAYU taksub kepada pemimpin? Bagi aku gelak dulu.. kah kah kah… kah kah kah…Taksub ni ada dalam jiwa setiap manusia ler cik abang. MELAYU ke Cina ke India ke Inggeris ke Negro ke Arab ke…Kalau hang nak kata TGNA tu seorang yang bodoh, itu pilihan hang ler, aku tak nak ulas bab itu. Tapi bagi aku yang boleh baca AlQuran tapi tak tau bercakap bahasa Arab (ni aku ngaku kelemahan aku ler), aku terima dan percaya apa yang TGNA katakan tu. Sebabnya ialah bahasa AlQuran itu walaupun menggunakan bahasa Arab tetapi penyusunan ayat, pemilihan ayat dan perkataannya itu terlalu indah dan ‘simbolik’ yang hanya pakar2 bahasa Arab sahaja yang dapat menelah dan memahami maknanya. Sebagai contoh, Saiyidina Umar AlKhattab ialah seorang hartawan dan sasterawan Arab terkenal pada zaman itu, sangat terpesona dengan ayat-ayat ALLAH lantas meruntun jiwanya untuk memeluk Islam kerana belaiu tahu bahawa tidak mungkin ada seorang manusia yang mampu ‘membina’ ayat yang tersangat indah susunan dan pengertiannya!)

5. Kita msk masjid nak beribadah dan dgr ceramah Agama. Tapi jgn pulak berpolitik dan memaki dan menyumpah org. Org Islam dan betul betul islam tak mcm tu. Tapi org melayu je buat mcm tu. (Assalamu’alaikum Saudaraku, memang betul apa yang Saudaraku sebutkan itu. Hanya MELAYU yang berperangai sebegitu. Tetapi saya tidak tahulah samada Saudaraku sedar atau tidak bahawa Junjungan Besar kita, Rasulullah S.A.W. berpolitik dan mentadbir Negara Islam yang pertama di muka bumi ini iaitu Madinah AlMunawwarah mulai dalam masjid. Kerana apa wahai Saudaraku? Kerana Islam itu ialah Kehidupan. Islam itu Keselamatan. Islam itu ialah sebaik-baik tatacara mentadbir. Dari atas mimbarlah Baginda memberi peringatan samada peringatan yang lembut mahupun yang tegas / keras. Di dalam masjidlah dijalankan majlis2 usrah, tazkirah, kuliyyah dan sebagainya. Segala yang dirumuskan kemudiannya dibawa keluar dan diwar2kan kepada seluruh RAKYAT termasuklah Yahudi, Majusi dan Nasrani pada ketika itu. Sedarlah wahai Saudaraku, sesungguhnya kita tidak dapat lari dari politik. Samada hanya sebagai ahli parti tertentu atau hanya sebagai ‘PENGUNDI’ pada setiap kali PRU. Itupun jika Saudaraku turut sama menunaikan tanggungjawab sebagai warga MALYSIA!)

Saturday, July 11, 2009

pening kepale aku duduk dalam umah lame sangat.
nak kuar sejuk. mane tak nye ujan seharian dari aku
bukak mate kol 1tengahari sampai la malam.
naseb baek la umah aku betul2 depan cafe.
order makanan jerit je dah cukup. hahaha.
tapi cafe depan umah ni tak sedap la.
aduhai... ujan turun lagi. sejuk menjadi2. padahal tak mandi lagi.
hehe. nak mandi pon segan. sejuk semacam je.
nak men dota pon takde budak. ramai balik kampong minggu ni.
mentang2 la baru dapat duet. tinggal la aku bersame pait n syukri dirumah ni.
dah la tengahari tadi aku keseorangan dirumah. mereka2 ni pergi padang besar tak ajak aku
hampes sungguh mereka2 ni.
tapi takpe. sebab mereka2 ni beli kudap yg best2.
hehehe. kerje aku mengepau je la. hehehe.

Friday, July 3, 2009

komen pesal klip vid

aku tak la taksub nak percaya bulat2.
tapi sedikit sebanyak menginsafkan aku.
baru sedar dunia kite ni dah tua.
dah hampir ke penghujung.
video

Thursday, July 2, 2009

the arrival.....

baru je selesai menonton sebuah dokumentari tajuk the arrival. memang seram sejuk jugak bile tengok dokumentari tu. ada banyak kebenaran disebalik dokumentari tu. dalam kite tidak sedar tiap2 ari sebenarnye kuncu2 dajjal ini yg menguasai dunia kite hari ini. dunia kite semakin berubah. agama diketepikan. hiburan diutamakan.

Friday, May 8, 2009

sempena hari ibu ini aku buat julung kalinya membelikan kek cokelat untuk dihadiahkan kepada ibu tersayang.. dibandingkan dengan harga kek yang tak seberapa dengan segala pengorbanan yang mak aku buat selama ni memang tak tertanding. di kesempatan ini juga mari la kite kawan2 same2 menghargai ibu kite. kerana kite dilahirkan didunia ini dari perut ibu kite.
tanpa ibu sape la kite. selame 9bulan 10hari ibu bersusah payah menjaga kite didalam perut.
mengusung kite kemane sahaja. selagi ibu masih ada hargai la mereka. buat yang tiada ibu harap sempena hari ibu ni doakan la kesejahteraan mereka di alam sana. aku memang cukup sedih bile tengok ade ibu2 tua yang ditinggalkan di umah orang2 tua. kenape mereka sanggup biarkan ibu mereka disana. ramai sangatkah ibu mereke??
aku harap suatu hari nanti jika ibu aku dah tua macam tu jangan aku jadi perangai macam tu.
sebab aku sayangkan ibu aku. mintak tuhan jangan jadikan aku anak yang macam tu.
bile pikir2 kan nape la tergamak mereke buat macam tu. nanti bile ibu mereka dah meninggal baru la mereke2 ni nak hargai ibu. tapi sume tu kan dah terlambat.
sementara ibu masih idup hargai la sepenuhnye. hari ibu ni bukan setiap hari.
time2 macam ni la kite nak tunjuk kat ibu kite betape kite hargai mereke.
jadi sempena hari ibu ni aku doakan ibu aku panjang umur murah rezki serta diampunkan dosa nya. semoga ibu ku berada dalam golongan beriman. amin....

Tuesday, April 28, 2009

ari jumaat minggu lepas aku baru je meng hensem kan diri menghadiri dinner intra. tujuan dinner ni sebenarnya nak bodek pihak syarikat2 yang terlibat dalam intra ni. termasuk la kompeni aku intra sekarang ni. telekom r n d. dinner ni dibahagikan mengikot zon. zon utara n zon selatan. zon timur aku tak tau la pulak ade ke idak. disebabkan aku di cyberjaya maka aku termasuk dalam zon selatan. zon utara punya dinner dibuat kat pineng. zon selatan diorang buat kat kl ni. mengikut cerite member2 yang intra kat belah utara dinner diorang tu buat kat hotel sea view. bape rate hotel tu aku tak tanye. tapi mesti grand gak tu sebab yuran kitorang mase intra ni 1k++.
padahal bukan ade amik exam pon. bukan ada guna bus. bukan duk ostel. yang ada cume makan2 dinner ni je la. makanan mase dinner kat pineng tu mantap2 aku dengar. ada sirip ikan yu. ada puteri berendam. ada ayam lemon. ada macam2 la. sume fresh2 n sedap2. tapi lain pulak bagi aku kt kl ni. dinner dibuat didewan felda dekat area2 utm semarak tu. dah la buat kt dewan. tempat merepek2 pulak tu. asal la diorg tak buat kat the mines. dekat sikit. tak jam sangat. ni nak masuk kt kl tu dah la jam. tensen je aku. naseb bek kete aku ade ekon. malam tu aku pakai simple je. bj kemeja long sleve , suar jean biru n kasut tajam. memule aku pening gak nak pakai ape. ingat nak pakai batik je. tapi macam formal sgt la pulak. hahaha. aku kan pengganas mane bleh formal sangat. kire ok la tu kemeja. kekeke.. malam tu aku rembat kete bapak aku. baru bergaya ala2 orang kaya. kekeke.. nek benz. kasi terbeliak skit diorang tengok aku. hehe.. aku cakap dalam ati je la tapi. kekeke... ari jumaat tu aku amik half day. bos kautim dengan aku.
jumaat aku pi basuh kete. lepas solat jumaat aku gerak pi shah alam amik moon. lepas amik dia aku pi umah xing kat bandar kinrara. disebabkan aku ingat nak pi dengan dia n shaza. tapi rupenye ada sorang plak class mate dia nama ape ntah. lupa la aku. cina pahang. kalu amoi leh la aku ngorat skit2. hehehe. tapi lenglui la. bes gak la sembang2 dengan dia. lepas je magrib aku gerak ke dewan. bapak xing nak antar dia jadi tak dapat la aku nak membawa mereka semua menaiki benz. aku pi berdua je la dengan moon. memule ingat nak pi sekali dengan yani tapi dia suh tunggu kat keramat. nak kene patah balik malas la aku. aku cakap jumpe kat sana je la. kalu aku pi dengan yani kompom lambat punye. pompuan2 tu sume lembab2. harap muke je lawa tapi lembab. kekkekeke.. sampai2 kt dewan terus park kt basement. kalu aku ati kering selambe je aku parking kt depan2 dewan wat style samseng. kekeke. tapi aku ni baik. mengikut peraturan. tak suke menarik perhatian orang lain. masuk2 je kat dalam dewan terus disambut oleh kawan2 seperjuangan aku. lan dari johor. hanafi pon dari johor. akob dari ipoh. sanggup diorang ni datang jauh2. semangat betul diorang ni. suke aku tengok orang semangat mcam tu. sebab kalu aku kt tempat diorang mmg aku tak kuat semangat mcm diorang. sure aku tak pi punye dinner tu. jauh tu. diorang nek bus. aku dengar cite diorang pon dah penat. so malam tu berjaya juga aku meghadiri dinner yang makanan nye kurang bermutu. ayam yang sepatutnye lime hanye seperti ayam nasi ayam kt kafe tempat selalu aku makan. dah la lauk sejuk. hampeh betul. nasi goreng pulak ntah pape je rase. udang tawar je. ketam je yang ok kot sebab ketam tu sikit. sup tak bleh blah. kalu dibandingkan sup pizza dengan sup mlm tu memang jauh paggang dari api. kalu di pineng disajikan sup sirip yu di kl ni disajikan sup cendawan. kalu dipineng disediakn puteri berendam dikl pula disediakn laicikang yang ada sebiji laici dan 2 ketul agar2 dipotong dadu. sedih aku. kecewa dengan makanan yang disajikan. ditambah pula persembahan dari unit kebudayaan. aduhai. tak sabar plak rase nak balik. naseb bek kawan2 yang ramai memeriahkan majlis. last2 kami wat hal sendiri2. kkekeke. padan muke diorang sape suh hidang makanan mcm tu... malam tu aku balik pukul 2 pagi.
mengantok sungguh petang ini.. alahai kalu ada kat umah ni bes betul..
sambil melayan mate ni bek la aku merepek2 kat sini
ari ni baru ari selasa. ada 3 hari lagi sebelum sabtu.
busan je keje. yani, meon, shaza, n nazli ajak pi zoo pulak wiken ni..
nak pergi ke tak pon tak tau.
tapi kalu layan zoo bes gak kot. dah berpuluh taun tak pi tengok zoo
dulu zaman kanak2 sekolah rendah je aku pi zoo tu
yang aku ingat ada kfc kat depan zoo
tapi tak tau la sekarang ni ada lagi ke idak..
tetibe la rase macam bes gak kalu pi zoo
sms yani cakap jadi. semalam dia sms tanye nak join ke idak pi zoo
tiket zoo dibayar oleh nazli sebab duet belen trip ke pangkor ari tu ade banyak la jugak.
dah jimat. aku isi minyak, sediakan duet tol je la. ikot kesas mahal skit tapi dekat skit. takkan nak ikot federal plak kot. gile jauh nak pusing2..

Thursday, April 9, 2009